Fejleszd a gyermekedben rejlő lehetőséget!
július 13. péntek

„… a benned élő képmutatás nélküli hit, amely először nagyanyádban, Lóiszban és anyádban, Eunikében lakott…” (2Timóteus 1:5)

Úgy tudjuk, hogy Timóteus 17 évesen lett apostollá. Pál apostol lelki gyermeke volt, és kijelölt utóda. Ez pedig két nőnek volt köszönhető: nagyanyjának, Lóisznak és anyjának, Eunikének. Érdekes, hogy az apját és a nagyapját nem említi a Szentírás. Tehát egyedülálló szülőként is nevelhetsz győztes gyermeket. A Harvard orvosi kara által tíz éven át végzett kutatás szerint a gyermek későbbi értelmi képességére hat tényező van hatással:

1) A gyermek értelmi fejlődése szempontjából legmeghatározóbb időszak nyolc és tizennyolc hónapos kor között van.

2) Általában az anya a legfontosabb személy a gyermek környezetében.

3) Döntő fontosságú, hogy mennyit beszélnek a gyermekhez tizenkét és tizennyolc hónapos kora között.

4) Azok a gyermekek, akik szabadon mozoghatnak otthonukban, gyorsabban fejlődnek, mint azok, akiknek a mozgását korlátozzák.

5) A család a legfontosabb „oktatási intézmény”.

6) A legjobb szülők azok, akik kiemelkedőek három kulcsfontosságú feladatban: nagyszerűen meg tudják tervezni és be tudják rendezni gyermekük környezetét; megengedik gyermekeiknek, hogy félbeszakítsák őket rövid, félperces szünetekre, amikor információt adhatnak át és gyermekük biztonságérzetét erősítik; végül pedig következetesen fegyelmeznek, de ugyanakkor kimutatják szeretetüket is gyermeküknek. Másként fogalmazva: szeretik gyermeküket, beszélgetnek velük, tisztelettel bánnak velük, megmutatnak nekik érdekes dolgokat, megszervezik az időbeosztásukat, igazságosan fegyelmezik őket, és erős, stabil családban nevelik őket. Ez kipróbált recept ahhoz, hogy okos és boldog gyermekeket nevelhess.

Ha szeretné, hogy továbbra is elérhető legyen a Mai Ige Magyarországon és még sokakhoz eljuthasson általa Isten életre szóló üzenete, kérjük támogassa a Mai Ige kiadványt és misszióját! A támogatás módjáról ide kattintva kaphat információt. Nagyon köszönünk minden adományt!

Ha megérintette Önt a fenti elmélkedés és változást hozott az életébe, kérjük írja meg számunkra! Visszajelzését ide kattintva tudja leírni és továbbítani számunkra!

Szeretné naponta olvasni a Mai Igét? Ha még nem rendelte meg a Mai Ige negyedévre szóló kiadványát, ide kattintva megteheti!