Barátság (4)
október 10. szerda

„Jó szándékúak a baráttól kapott sebek.” (Példabeszédek 27:6)

Két olyan tulajdonság van, ami szuperragasztóként erősít meg minden barátságot: az őszinteség és a hűség. A Biblia azt mondja: „Jó szándékúak a baráttól kapott sebek, de csalárd a gyűlölködő csókja.” Az igazi barát talán felzaklat azzal, ha megmondja az igazat, de akkor is meg fogja mondani. Lehet, hogy nem mindig azt mondja, amit hallani akarsz, de ha igazán szeret, akkor azt mondja, amit hallanod kell. Rövid távon ez talán fájdalmat okoz, de hosszú távon segítségedre lesz. Ha egy kapcsolatot fel akarsz mérni, hogy vajon őszinte barátság-e, a következő két kérdést tedd fel a másik embernek:

1) Bízhatok abban, hogy teljesen őszinte leszel velem?

2) Bízhatok benned annyira, hogy teljesen őszinte lehetek veled? Csak az igazi barátság remélheti, hogy túlél ilyen szintű kölcsönös őszinteséget. A másik tulajdonság a barátság fenntartásához a hűség. „Van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél” (Példabeszédek 18:24). A ragaszkodásra használt szó az, amivel az izmoknak a csontokra tapadását is kifejezik. Ez hatásosan szemlélteti, milyen közel áll egymáshoz két igaz barát. Az igazi barátság mutatója az, ha a barátok közötti hűséget sohasem kell megkérdőjelezni. Az igazi barát mindig a védőügyvéded lesz, mielőtt bíráddá lenne. Nincs olyan, hogy valaki csak a jó időszakokban barát. Nincs szükségünk olyan barátokra, akik csak kellemes időkben a barátaink, olyanokra van szükségünk, akik a viharok idején is mellettünk állnak. A csak jó időkben barát egyáltalán nem is barát.

Ha szeretné, hogy továbbra is elérhető legyen a Mai Ige Magyarországon és még sokakhoz eljuthasson általa Isten életre szóló üzenete, kérjük támogassa a Mai Ige kiadványt és misszióját! A támogatás módjáról ide kattintva kaphat információt. Nagyon köszönünk minden adományt!

Ha megérintette Önt a fenti elmélkedés és változást hozott az életébe, kérjük írja meg számunkra! Visszajelzését ide kattintva tudja leírni és továbbítani számunkra!

Szeretné naponta olvasni a Mai Igét? Ha még nem rendelte meg a Mai Ige negyedévre szóló kiadványát, ide kattintva megteheti!