Győzelem a családi problémákban sorozat 11. nap

Kupaktanács

„A mi Urunk Jézus Krisztus nevére kérlek titeket testvéreim, hogy mindnyájan… ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz.” (1Korinthus 1:10)

Ahhoz, hogy családodat hatékonyan tudd vezetni, meg kell tanulnod, hogyan tartsatok rendszeres megbeszéléseket. A „kupaktanácsban” a csapat:

  1. kitűzi a céljait;
  2. megvitatja a felelősségek megosztását;
  3. megtárgyalja azokat a kérdéseket, melyek meghatározzák, hogy nyerni vagy veszíteni fog.

Lehet, hogy szülőként fejben le is tudod játszani a meccset, a családodnak akkor is meg kell tanulnia, hogyan játsszanak a pályán. Ez azt jelenti, hogy kidolgozzátok a terveket, átbeszélitek a nézeteltéréseket, biztattok és értékeltek minden csapattagot.

Próbálj nyitott szívvel figyelni! Ne csak hallgasd, amit a gyermeked mond, próbáld megérteni, hogyan érez! Igen, te vagy a főnök, és igen, viselkedhetsz úgy, mint a Gestapo, rájuk erőltetheted az akaratodat, ha akarod, de előbb vagy utóbb problémába ütközöl, mert a neheztelés csak nő, ha a tagok úgy érzik, kihagyják őket. A csapat minden tagjának részt kell vennie a döntési folyamatban. Vond be őket! Kérd Istent, hogy segítsen túllátni azon, amit te akarsz, azért, ami mindannyiótoknak a legjobb. Ne dőlj be az azonnali megoldások csábításának! Ami ma jónak tűnik, talán épp egy jobb holnap felé vezető ösvényről térít le. Ne engedj be „kívülállókat” a kupaktanácsotokra, mondd meg nekik, hogy a sajátjukon vegyenek részt! Az ő véleményük gyakran hallomáson, önérdeken vagy irigységen alapul. Tartsd tiszteletben a csapatod magánéletét, és építs hűséget! Gyűljetek össze rendszeresen imádságban is! Ha így cselekedtek, mindenki nyer!

Benjamin Franklin mondta: „Ami fáj, az nevel.” Ha szeretnénk családként növekedni, és itt is olyan sikeresnek lenni, mint más területeken, akkor meg kell tanulnunk, hogyan birkózzunk meg az otthoni nehézségekkel.

Íme néhány javaslat az otthoni problémamegoldáshoz:

  1. A problémát célozzuk meg, ne a személyt! Mind egy csapatban játszotok, ezért ne szabadítsd rá személyes frusztrációidat szeretteidre!
  2. Minden tényt vegyél figyelembe! Mielőtt megoldást ajánlasz (vagy erőltetsz), bizonyosodj meg arról, hogy valóban érted a problémát! Gondolkozz, mielőtt beszélsz! Nincs annál károsabb, mint elhamarkodott következtetéseket levonni.
  3. Vedd sorra az összes lehetőséget! Így ingadozó érzelmek helyett tárgyilagos tudsz maradni. Ha munkahelyi problémád lenne, így tennél, akkor miért ne alkalmaznád ugyanezt otthon is?
  4. Keresd a pozitívumokat! Scott Peck írja: „Csakis a problémák miatt növekedünk szellemileg és lelkileg. A konfliktusok és megoldásuk fájdalmán keresztül tanulunk.” Nem számít, milyen rosszul állnak a dolgok most, minden helyzet rejt valami jót, úgyhogy keresd benne!
  5. Sose fogd vissza a szeretetedet! Nem számít, milyen rossz dolgok történnek, sose tartsd vissza a szereteted kimutatását! Helyénvaló elmondani a családodnak hogyan érzel, egészen addig, amíg jóindulattal teszed, és biztosítod őket arról, hogy a problémák ellenére feltétel nélkül szereted őket. Miért? Azért, mert ha az emberek szeretve és támogatva érzik magukat, bármiféle nehézséget képesek legyőzni!

Imádkozz így:

Segíts, Uram, hogy nyitottabb legyen a családunk, hogy minden felmerülő problémát át tudjunk beszélni anélkül, hogy bárkit is megbántanánk vagy kihagynánk! Szülőként hadd legyek pozitív és felemelő hatással, és segíts úgy vezetni a családomat, hogy nem nyomom el őket, mert tudom, hogy ez helytelen! Taníts, Uram, hogy hogyan imádkozzak a családomért, és hogyan legyek köztük a te országod követe! Ámen!