Ne panaszkodj a szüleidre!
augusztus 22. csütörtök

„Hallgass apádra, ő nemzett téged, és ne vesd meg anyádat, ha megöregszik!” (Példabeszédek 23:22)

A szülői hivatásra nem készítenek fel az iskolában vagy az egyetemen, azt „menet közben” tanulja meg az ember. Közben persze sokat hibázunk, és visszatekintve némelyik miatt igencsak szégyenkezünk. De mindezek ellenére szeretjük gyermekeinket, és csakis a javukat akarjuk.

Mit akarok ezzel mondani? Ha a szüleid kudarcot vallottak nevelésedben, akkor valószínűleg vannak olyan érzelmi sérüléseid, melyeknek be kell gyógyulniuk. Isten erre azt mondja. „én, az Úr vagyok a te gyógyítód” (2Mózes 15:26). Ne ess az önsajnálat csapdájába, ne dőlj be annak az elképzelésnek, hogy „rendellenes működésű” családból jöttél! Vannak családok, ahol jobban mennek a dolgok, mint máshol, de mindegyikben vannak rosszul működő területek.

Gondolj vissza és vedd tekintetbe a szüleid körülményeit és azokat a kihívásokat, melyekkel szembe kellett nézniük nevelésed során, akkor talán nagyobb együttérzéssel tudsz tekinteni hibáikra. Ők is csak emberek, mint te; hibáznak, mint ahogy te is. Senki sem tökéletes. Ha megbocsátóbb leszel velük, akkor magaddal is könyörületesebb leszel, amikor elkerülhetetlenül hibázol saját gyermekeid nevelése során. Sőt, ami nagyon fontos: ha gyermekeid látják, hogy megbocsátó vagy szüleiddel, ők is elnézőbbek lesznek veled, ha hibázol. Ezért, ha meg kell bocsátanod szüleidnek, tedd meg még ma, aztán lépj tovább! Ne hozd fel újra meg újra a dolgot!

Szeretnéd, ha Isten folyton emlékeztetne azokra a bűneidre, amiket már megbocsátott? Ugye, hogy nem! Akkor próbálj te is ilyen kegyelmet és együttérzést gyakorolni! Imádkozz is a szüleidért! Miért? Mert ha imádkozunk valakiért, akkor nem igazán tudunk panaszkodni miatta.

Bob Gass életére emlékezünk

Ha szeretné, hogy továbbra is elérhető legyen a Mai Ige Magyarországon és még sokakhoz eljuthasson általa Isten életre szóló üzenete, kérjük támogassa a Mai Ige kiadványt és misszióját! A támogatás módjáról ide kattintva kaphat információt. Nagyon köszönünk minden adományt!

Ha megérintette Önt a fenti elmélkedés és változást hozott az életébe, kérjük írja meg számunkra! Visszajelzését ide kattintva tudja leírni és továbbítani számunkra!

Szeretné naponta olvasni a Mai Igét? Ha még nem rendelte meg a Mai Ige negyedévre szóló kiadványát, ide kattintva megteheti!