Győzelem a csüggedés felett sorozat - 19.nap

Küzdelem a depresszió ellen

„Aki aggódik szívében, az levertté lesz…” (Példabeszédek 12:25)

A hosszan tartó búskomorság leszívja az energiádat, eltorzítja a valóságról alkotott képedet, megtámadja a hitedet, és kihat mindenkire a környezetedben. Minden ötödik ember szenved tőle. Több munkahelyi hiányzásért felelős, mint a cukorbetegség és a szívelégtelenség.

Okozhatja a rossz egészségi állapot, nem is beszélve a körülményeinkről, valamint a stressz, félelem, magányosság, bűntudat és harag. Még csak nem is a modern idők betegsége, már bibliai személyek is szenvedtek tőle:

 1. Dávid meg nem vallott bűnei miatt tapasztalta meg a depressziót. Így olvassuk: „…végképp összetörtem… erőm elhagyott… szeretteim és barátaim félreállnak…” (Zsoltárok 38:9–12).
 2. Jóbot olyannyira elkeserítették veszteségei pénzügyi, családi és személyes életében, hogy megátkozta a napot, amelyen megszületett (ld. Jób 3:1–3).
 3. Amikor Jezábel Illés prófétára tört, ő bénító csapdába esett. Éhes volt és nem evett. Dühös volt, haragudott Istenre és az egész világra. Magányos volt, mégis ő hagyta ott szolgáját, és ment világgá egyedül. Fáradt volt és összerogyott. De Istennek megvolt a gyógymódja:
  1. megváltoztatta az étrendjét;
  2. azt mondta neki, hogy pihenjen;
  3. tudtára adta, hogy nincs egyedül;
  4. egy angyalt küldött, hogy szolgáljon neki.

Ma is ezek a depresszióból kivezető lépések.

Dávid így szólt: „[az Úr] kiemelt a pusztulás verméből…” (Zsoltárok 40:3). Ő téged is ki tud hozni a depresszióból. Ne szigeteld el magad, és ne szégyellj segítséget kérni egy lelki vezetőtől, egy megbízható baráttól vagy egy jó tanácsadótól! És ne feledd: a függőségekhez vezető magatartás és a rossz kapcsolatok csak rontanak a dolgon. Abban a pillanatban, amikor Illés meghallotta Isten hangját, végre elkezdte összeszedni magát. Isten segítségével ez számodra is lehetséges.

Erőt adó igeversek:

 1. „Ha az Urat tartod oltalmadnak, a Felségest hajlékodnak, nem érhet téged baj, sátradhoz közel sem férhet csapás. Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon…” (Zsoltárok 91:9–11)
 2. „Az Úr angyala őrt áll az istenfélők mellett és megmenti őket.” (Zsoltárok 34:8)
 3. „Szárnyaid árnyékában keresek oltalmat, míg elvonul a veszedelem.” (Zsoltárok 57:2)
 4. „Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” (Zsoltárok 34:19)
 5. „…mert az Úr szeme az igazakon van, és füle az ő könyörgésükre figyel, az Úr arca pedig a gonoszt cselekvők ellen fordul.” (1Péter 3:12)
 6. „Megmentett engem erős ellenségemtől, gyűlölőimtől, bár erősebbek nálam. Rám törhetnek a veszedelem napján, de az Úr az én támaszom. Tágas térre vitt ki engem, megmentett, mert gyönyörködik bennem.“ (Zsoltárok 18:17–20)
 7. „Ne örülj bajomnak, ellenségem, mert ha elestem is, fölkelek, ha sötétségben lakom is, az Úr az én világosságom.” (Mikeás 7:8)
 8. „Akkor majd bízol, mert lesz reménységed, körülnézel és nyugodtan lefekszel. Ha heversz, senki sem riaszt föl, sőt sokan hízelegnek neked.” (Jób 11:18–19)

Imádkozz így:

Ments meg, Uram, engem minden ellenségemtől! Kérlek, Uram, Te harcolj értem, mert úgy érzem, túl nehéz még egy napot megharcolnom. Kérlek, hadd elégedjek meg azzal, aki vagyok, hadd erősödjek meg Benned, és hadd legyek bizonyos afelől, hogy a jövőm Veled tele van reménnyel, örömmel és békességgel! Ámen!