A Golgota életet átformáló igazsága (1)
április 7. kedd

„Amikor arra a helyre értek, amelyet Koponya-helynek hívtak, keresztre feszítették őt és a gonosztevőket: az egyiket a jobb, a másikat a bal keze felől.” (Lukács 23:33)

Ami a Golgotán történt, megváltoztatta a sorsunkat. A legendák és félreértések ellenére a Golgota igazsága világos, és átformálja az életünket.

Nézzük meg közelebbről! Először is, a golgotai áldozat önkéntes volt. Azok, akik szemtanúi voltak, azt gondolták, hogy Jézus a körülmények áldozata, melyekre nem tud befolyást gyakorolni, hogy összejátszik ellene a zsidó vezetők gyűlölködése és a rómaiak hatalma. Mekkorát tévedtek! Jézus nem fogadta el Péter jó szándékú, de tévedésen alapuló védekezését, és azt mondta neki: „Azt gondolod, hogy nem kérhetném meg Atyámat, hogy adjon mellém most tizenkét sereg angyalnál is többet?” (Máté 26:53). Jézus választhatta volna a nehézségek, fájdalom és halál nélküli életet. Senki sem kényszerítette őt a keresztre. Azt mondta: „Senki sem veheti el tőlem [az életemet]: én magamtól adom oda. Hatalmam van arra, hogy odaadjam, és hatalmam van arra, hogy ismét visszavegyem…” (János 10:18). A Golgota kétségkívül igazságtalan és jogtalan volt. De nem kivégzés volt, hanem engesztelő áldozat!

Ellenségeinek az volt a szándéka a Golgotával, hogy véget vessenek életének, de Jézus szándéka az volt, hogy megmentsen minket az örök elveszettségtől. Miután megtettek minden tőlük telhető szörnyűséget, hogy megállítsák küldetésében, Péter pünkösd napján szembesítette őket a győzelmes igazsággal: „azt, aki az Isten elhatározott döntése és terve szerint adatott oda, ti a bűnösök keze által keresztre szögeztétek és megöltétek” (ApCsel 2:23). Még az Atya sem kényszerítette őt. Jézus „önmagát adta váltságul minden emberért” (1Timóteus 2:6 NIV). Minden emberért – beleértve téged is!

Ha szeretnéd, hogy továbbra is elérhető legyen a Mai Ige Magyarországon és még sokakhoz eljuthasson általa Isten életre szóló üzenete, kérjük támogasd a Mai Ige kiadványt és misszióját! A támogatás módjáról ide kattintva kaphatsz információt. Nagyon köszönünk minden adományt!

Ha megérintett a fenti elmélkedés és változást hozott az életedbe, kérjük írd meg számunkra! Visszajelzésed ide kattintva tudod leírni és továbbítani számunkra!

Szeretnéd naponta olvasni a Mai Igét? Ha még nem rendelted meg a Mai Ige negyedévre szóló kiadványát, ide kattintva megteheted!