A pánikroham kezelése
február 20. szerda

„Ne félj a hirtelen való félelemtől.” (Példabeszédek 3:25 Károli)

A Biblia a pánikrohamot hirtelen rettenésnek nevezi. Ilyenkor az ember nem kap levegőt, a tenyere izzad, a mellkasát mintha szorítaná valami, és gyengének érzi magát. Ha valaha is átéltél már pánikrohamot, akkor felismered ezeket a tüneteket. Az orvosok szerint mai, stresszel teli világunkban körülbelül az emberek egyharmada él át pánikrohamot legalább egy évben egyszer. Ha te is egy vagy közülük, íme, néhány dolog, ami segíthet:

1) Lélegezz mélyet! A pánik miatt a lélegzetvételed rövid, kapkodó lesz, a mély lélegzet viszont segít megnyugodni, ellazulni. Ezért ha úgy érzed, hogy túl nagy nyomás nehezedik rád, állj meg, vegyél egy nagy levegőt, és sóhajtsd el Jézus nevét! Próbáld ki, működik!

2) Beszélj magadhoz! Mondd azt: „Isten kegyelméből megbirkózom ezzel” (ld. 2Korinthus 12:9). Ha tovább stresszeled magad, azzal csak még nagyobb bajba kerülsz. Engedd meg magadnak a pánik érzését, de ne reagálj rá – ez először nehéznek tűnik, de segít megszakítani a kört, és visszavenni az irányítást gondolataid felett.

3) Csinálj valami megnyugtatót! Valószínűleg ehhez van ilyenkor legkevésbé kedved, mert pánikroham közben ösztönösen olyan gondolataid támadnak, melyek a félelmedet táplálják. Mégis szánj egy percet arra, hogy elsuttogj egy imát, elmondj egy igeverset, hallgass Istent dicsőítő zenét, vagy beszélj egy baráttal. Ha a pánikrohamok folytatódnak, akkor ne szégyellj szakemberhez fordulni! Végtére is az orvosoknak is Isten adta a képességet és szakértelmet, amivel segíthetnek. Íme, egy ige, ami minden ilyen helyzetben jól jöhet: „Ha lefekszel, nem rettensz fel, hanem fekszel, és édesen alszol. Nem kell attól félned, hogy hirtelen fölriadsz, sem attól, hogy viharként rád törnek a bűnösök. Mert az Úrban bizakodhatsz, és ő megőrzi lábad a csapdától.” (Példabeszédek 3:24–26).

adó 1%

Ha szeretné, hogy továbbra is elérhető legyen a Mai Ige Magyarországon és még sokakhoz eljuthasson általa Isten életre szóló üzenete, kérjük támogassa a Mai Ige kiadványt és misszióját! A támogatás módjáról ide kattintva kaphat információt. Nagyon köszönünk minden adományt!

Ha megérintette Önt a fenti elmélkedés és változást hozott az életébe, kérjük írja meg számunkra! Visszajelzését ide kattintva tudja leírni és továbbítani számunkra!

Szeretné naponta olvasni a Mai Igét? Ha még nem rendelte meg a Mai Ige negyedévre szóló kiadványát, ide kattintva megteheti!