A hasonlítgatás csapdája (2)
szeptember 13. péntek

„Mivel ők önmagukhoz mérik és hasonlítják önmagukat, és így esztelennek bizonyulnak.” (2Korinthus 10:12)

Ha már nem leled örömödet Isten szolgálatában, az talán azért van, mert másokhoz hasonlítgatod magad, és olyan próbálsz lenni, mint ők. Pál azt mondta, hogy: „mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval” (Galata 6:4). Pált folyamatosan érte bírálat, a válasza mindig ugyanaz volt: kerüljétek a hasonlítgatást, ne essetek túlzásokba, csak Istentől várjatok dicséretet. Nem hagyta, hogy a kritika befolyásolja, nem hasonlítgatta szolgálatát másokéhoz, és nem bocsátkozott meddő vitákba.

John Bunyan azt mondta, hogy ha az élete gyümölcstelen, nem számít, ki dicséri, és ha gyümölcsöző, nem számít, ki bírálja.

Anne Peterson szónok és író így fogalmazott: „Öljétek le a hasonlítgatás sárkányait… Ha valami olyat látok, ami felbosszant, imádkozok azért az emberért. Könnyebb, ha őszinte vagyok Istennel – ő úgyis tudja, hogyan érzek. Aztán elkezdem őt dicsőíteni… régi énekeket énekelek… azok tele vannak az Úrról szóló igazságokkal. Ahelyett, hogy azon tűnődnék, mikor szerzem meg azt, amire törekszem, figyelmemet azokra a csodálatos dolgokra fordítom, amiket Isten már eddig is tett. Az elégedettség mindig elérhető, ha nem vesszük le tekintetünket a királyok Királyáról.”

Egy ismeretlen költő írta: „Volt egy mércém, amit szinte minden nap használtam. Ez az én módszeremmel segített magamat másokhoz hasonlítani. Figyeltem azokat, akik le voltak maradva mögöttem, vagy azokat, akik messze előttem jártak, és ehhez igazítottam a tempómat, eszerint könnyítettem a terhemen. Leginkább az hátráltatott futásomban, hogy mindenre figyeltem magam körül, csak éppen Megváltómra nem!”

Bob Gass életére emlékezünk

Ha szeretné, hogy továbbra is elérhető legyen a Mai Ige Magyarországon és még sokakhoz eljuthasson általa Isten életre szóló üzenete, kérjük támogassa a Mai Ige kiadványt és misszióját! A támogatás módjáról ide kattintva kaphat információt. Nagyon köszönünk minden adományt!

Ha megérintette Önt a fenti elmélkedés és változást hozott az életébe, kérjük írja meg számunkra! Visszajelzését ide kattintva tudja leírni és továbbítani számunkra!

Szeretné naponta olvasni a Mai Igét? Ha még nem rendelte meg a Mai Ige negyedévre szóló kiadványát, ide kattintva megteheti!