Győzelem a családi problémákban sorozat 12. nap

Tartalmas beszélgetés

„…legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak…” (Efezus 4:32)

Egy átlagos pár körülbelül heti 37 percet tölt tartalmas beszélgetéssel. Tévénézéssel pedig naponta ötször ennyit! Nem csoda, hogy bajban vagyunk! Sok más dologhoz hasonlóan, a jó beszélgetés sem „csak úgy” történik; fejleszteni kell, ez pedig időt és erőfeszítést igényel.

Szeretnél jobban kommunikálni? Íme hogyan teheted:

  1. Teremts lehetőséget a kommunikációra! Légy kreatív! Menjetek el együtt, az egész család sétálni! Hívd fel a párodat napközben! Próbáljatok meg hetente egyszer együtt ebédelni! Vidd el a gyerekeket a fociedzésre, hogy útközben tudjatok beszélgetni! A kommunikáció bárhol történhet.
  2. Légy úrrá a kommunikáció gyilkosain! A tévé és a telefon a főbűnösök. Korlátozd a rájuk szánt perceket, és meg fogsz lepődni, mennyivel több időtök marad egymásra!
  3. Bátoríts őszinteségre és nyitottságra! A véleménykülönbségek egészségesek és normálisak bármely családban. Bátoríts minden egyes családtagot, hogy szívéből szóljon, és ha így tesz, ne kritizálj, és ne vágj vissza!
  4. Sajátíts el pozitív kommunikációs stílust! Légy tudatos abban, ahogyan a családoddal kommunikálsz! Talán akaratlanul is felvettél egy olyan stílust, amely megfojtja a kommunikációt. Ennek leggyorsabb módjai:
    1. a visszavágás, ezzel megalázol másokat;
    2. a leuralás, aminek megfélemlítő hatása van;
    3. az elszigetelődés, amikor magadban puffogsz, ami igen frusztráló.

Ehelyett inkább működj együtt, ez bátorítólag hat! Ha az együttműködésen kívül bármely másik kommunikációs stílust szoktad használni, azonnal kezdj el dolgozni a változáson! Meg kell tenned, ha jó kapcsolatot szeretnél építeni a családoddal.