Ne hibáztass másokat! (2)
október 11. péntek

„Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval. Mert mindenki a maga terhét hordozza.” (Galata 6:4–5)

Sally egy kis marketingcéget vezetett, és amikor problémák támadtak, automatikusan bűnbakot keresett. Az eladási értekezleteken lehordta és bírálta a munkatársait, és tirádáit „biztató beszédnek” nevezte. Munkatársai tömegesen kezdtek felmondani, és amikor a vállalati bevételek csökkentek, Sally a rossz gazdasági helyzetet, a nem hatékony személyzetet és a rossz munkakörülményeket hibáztatta. Végül a főnökének elege lett belőle, és kirúgta őt. Sally mindig mindent másokra hárított. Fel sem merült benne, hogy talán ő maga is hozzájárult a problémához, még ha csak kis részben is.

 Mások hibáztatása aláássa azt a képességünket, hogy felelősséget vállaljunk a saját életünkért, hogy a magunk terhét hordozzuk. Egy szakértő azt írja: „Ahelyett, hogy megerősödnél, elgyengülsz. Az emberek azt gondolják, valamiképpen kudarcot vallanak azzal, ha elismerik saját részüket a problémában. A valóságban ennek éppen az ellenkezője igaz. Erőre van szükség ahhoz, hogy elismerjük, mindenkinek része volt a probléma kialakulásában. Mások okolásának egy másik mellékhatása az önigazultság. Ettől úgy gondoljuk, hogy megkérdőjelezhetetlenek, különlegesek és mindenkitől jobbak vagyunk. Azt gondoljuk, hogy mi vagyunk az erősek, míg mindenki más gyenge és hibás. Mi sem állhatna távolabb az igazságtól; a Biblia azt mondja: »az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig felfuvalkodottság« (Példabeszédek 16:18). Ha másokat hibáztatunk, nem fogjuk látni, hogy mi is zajlik valójában. Aztán megdöbbenünk, ha elveszítünk egy kapcsolatot vagy egy munkát, mert nem vettük észre a jeleket… Ha felhagysz azzal, hogy másokat okolj, akkor kifejlődik benned az együttérzés. Felismered, hogy a hibák természetes dolgok és elkerülhetetlenek – és csupán hibák. Ki lehet őket javítani. Nem azt jelentik, hogy valami baj van veled vagy más emberekkel.” Tehát vállald a felelősség terhét!

Ha szeretné, hogy továbbra is elérhető legyen a Mai Ige Magyarországon és még sokakhoz eljuthasson általa Isten életre szóló üzenete, kérjük támogassa a Mai Ige kiadványt és misszióját! A támogatás módjáról ide kattintva kaphat információt. Nagyon köszönünk minden adományt!

Ha megérintette Önt a fenti elmélkedés és változást hozott az életébe, kérjük írja meg számunkra! Visszajelzését ide kattintva tudja leírni és továbbítani számunkra!

Szeretné naponta olvasni a Mai Igét? Ha még nem rendelte meg a Mai Ige negyedévre szóló kiadványát, ide kattintva megteheti!