Gondolkodj reálisan! (1)
január 27. csütörtök

„Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig?” (Lukács 14:28)

A realitás a kívánságok és a valóság közti különbség. Ha optimista ember vagy, nehezedre eshet reálisan gondolkodni. Sőt, talán azt gondolod, hogy a realizmus a hit ellentéte. Nem, a hit nem tagadja a problémát, hanem összeköt minket Istennel, akinek ereje által győzhetünk.

Íme, két dolog, amit a reális gondolkodás ad:

  1. Minimalizálja a felesleges kockázatokat.
    Minden cselekedetnek következményei vannak. A reális gondolkodás segít meghatározni, melyek lehetnek ezek a következmények. Ez különösen fontos, ha cselekedeteink másokra is kihatnak. Reméld a legjobbat, de számíts a legrosszabbra! Az ilyen gondolkodás minimalizálja a felesleges kockázatokat. Célt ad és tervet a cél eléréséhez. A jó hír: a sikerhez szükség van reményre. A rossz hír: a remény nem stratégia.
  2. Megmutatja, min kell változtatnod.
    Akik pusztán reménykedéssel próbálják elérni a sikert, ritkán tartják elsőrendű fontosságúnak a változást. Ha csak reményed van, az azt jelenti, hogy a siker nincs a kezedben. Ha azt hiszed, hogy a siker csupán szerencse és a véletlen kérdése – akkor minek bajlódni a változással? Semmi sem jelzi annyira a változtatás szükségességét, mint amikor szembesülünk a valósággal. A változás önmagában nem hoz növekedést, de változás nélkül nincs növekedés.

Krisztus követése a legáldottabb és legörömtelibb élet, de meg kell fizetni az árát. Jézus egyértelműen rámutatott erre a realitásra: „Ha valaki nem hordozza a maga keresztjét, és nem jön utánam, az nem lehet az én tanítványom. Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig?” (Lukács 14:27–28).

Ha szeretnéd, hogy továbbra is elérhető legyen a Mai Ige Magyarországon és még sokakhoz eljuthasson általa Isten életre szóló üzenete, kérjük támogasd a Mai Ige kiadványt és misszióját! A támogatás módjáról ide kattintva kaphatsz információt. Nagyon köszönünk minden adományt!

Ha megérintett a fenti elmélkedés és változást hozott az életedbe, kérjük írd meg számunkra! Visszajelzésed ide kattintva tudod leírni és továbbítani számunkra!

Szeretnéd naponta olvasni a Mai Igét? Ha még nem rendelted meg a Mai Ige negyedévre szóló kiadványát, ide kattintva megteheted!

Copyright 2022. Ez az elmélkedés a UCB Europe engedélyével elérhető mindenki számára ezen a honlapon. Isten népének növekedését szolgálva a kiadó engedélyt ad gyülekezeteknek és keresztyén szervezeteknek arra, hogy az ezen a honlapon közzétett napi üzenetek közül évenként 52 elmélkedésből ingyenesen közöljenek le részleteket a kiadványaikban és egyéb módon. Minden kivonat után fel kell tüntetni a következőket:

A fenti elmélkedés a Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány napi elmélkedése (www.maiige.hu), melynek írója Bob Gass. Magyar nyelven negyedévre szóló kiadvány formájában megrendelhető az alapítvány honlapján, vagy a következő címen: Mai Ige, 6201 Kiskőrös, Pf. 33.